pátek 30. března 2007

Inovation camp

Ucitel nam oznami, ze jedem na dalsi inovacni camp. Dalsi inovacni camp? Hned jsem si predstavil paradni 3 dny nekde mimo civilizaci, vyborne jidlo a nezapomenutelne zazitky. Juhuu, rikal jsem si v duchu. Misto melo byt Kuhmo. coz je 200km od Joensuu severne. Tak mi to zaclo v hlave srotovat, ze bych to mohl spojit s cestou do Laponska, kdyz uz budu tak blizko. Tak jsem zacal shanet mapy a pruvodce a planovat trasy, kam bych se chtel kouknout.
Den prvni-28.3
Odjezd byl teda celkem zazracny:-) Nejak jsem si myslel, ze jedem v 9, ale bylo to uz v 8. ale nastesti jsem jel o hodinu driv, ze si jeste vyridim ve skole maily. Takze jsem prijel jen o 10min pozde. V ruce jsem drzel bezky a na zadech plna polni pripraven na cestu do Laponska. Ucitel se mi smal, ze tam co jedem snih neni. ale kdyz jsem mu oznamil, ze po campu chci jet do alponska a ze nebudu tyden ve skole, tak to pochopil a ani nic nenamital. Spis se mu muj napad libil:-) No jiny kraj, jiny mrav. U nas bych si to asi nedovolil.

Po 3 hodinove ceste jsme byli konecne na miste a jak nam ucitel rekl, bylo to mnohem hezci, nez na campu predchozim. Pekny baracek respektive kostel na brehu paradniho jezera, ktere bylo cele pokryte snehem. A prvni slova doktoranda, co mi pujcil lyze byla: "To je ale pech. Zasnezene jezero a ja si nevzal bezky." Tak jsem mu nabidl ze mu pujcim ty jeho, co mam ja. Prvne nechtel, ze jsem si je privezl ja, ale nakonec rekl, ze jestli nepujdu rano, tak ze by se jel projet.

Prvni na programu po prijezdu bylo jidlo a nasledne povidani o tom, co je v planu (samozrejme ve finstine). Tak nas mezinarodni studenty dali dohromady jeste s jednou finkou a vysvetlili, co mame delat. Prace se zdala mnohokrat zabavnejsi a realnejsi, nez na campu v Kitee. Meli jsme navrhovat panely, na obkladani sten. Jinak styl prace byl totozny. Prvne teoreticky, o materialech, spojich, barvach, atd.
Prvni den jsem se nijak nepredreli. Spis naopak:-) Od sedmi byla women's sauna, tak jsem se vydal na projizdku po jezere. Jedny z nejlepsich bezek. Neuveritelne obrovska plocha a clovek se mohl vydat smerem, jakym chtel a jeste k tomu nadherna priroda a jako vrchol vseho jeste zapad slunce. No jak v pohadce. Tak jsem se projel asi 15km. A pak hura do sauny. No sauna byla take prekvapujici. Velike okno, kde byl vyhled na zapad a jeste byla sauna spojena s "obyvacim pokojem", kde byla moznost si v krbu opect klobasu. No prenadherne misto.
Den druhy-29.3.
Dopoledne jsme pokracovali v praci. Hledali jsme nova reseni a chodili se koukat, co navrhli ostatnmi skupiny. A po obede jsme se vydali do Kuhma. Do firmy na drevostavby, pak do firmy na vyrobu krbu, kde pracuji s kamenem jmenem soap stone (doslova mydlovy kamen), ktrey je zaruvzdorny, ale na druhou stranu velice dobre opracovatelny. Temer stejnymi natroji jako jsou uzivany na opracovani dreva. Velice zajimave. Jen kdyby vice mluvili v anglictine. Pak nas vylet pokracoval navstevou koncertniho salu s velice zajimavou arcitekturou. Neuveritelne. Skoro cely vnitrek ze dreva a pry patri mezi saly s nejlepsi akustikou na svete. Nadhera. Pote jsme pokracovali navstevou muzea Klavely (Finska kniha s bajemi). Dokonce jsme tam nasli i nekolik verzi v cestine. No a posledni misto, ktere jsme navstivili byla knihovna s opet velice zajimavou architekturou. Toz velice pekny vylet. V ramci skoly, proc ne?:-)
Po prijezdu jsme se opet na chvili pustili do prace. Samozrejme po jidle. Pak nasledovala sauna. Tentokrate men's sauna prvni. ale jeste pred saunou byla pulhodinka volna, tak jsem ji vyuzil na bezky. Sice uz to nebylo jako den predtim, ale porad uzasne. Po saune se opet pracovalo az do pulnoci. Velice narocny den.
Den treti-30.3.
Rano se vstavat opet nechtelo. ale prace cekala. Respektive snidane. Po snidani prace. Ale uz se jen jednalo o doladeni nasich vytvoru a prevedeni jich do nejake prezentovatelne formy. Pak uz bylo jen na vrchnosti, co si vybere a co jim to prinese. ale pry byli velice spokojeni. Dali jsme jim zajimave namety, jine tvary nez pravouhle a dokonce jsme nektri sli i do tretiho rozmeru, coz se jim velice zamlouvalo.
A celkem me potesilo, ze se jim libili me navrhy. Chrnuto a podtrzeno byl tento inovacni camp o 100% lepsi.
Ve 2 hodiny jsem se rozloucil se spoluzaky a ucitelem a vyuzivajic nabidky odvozu do 100km vzdaleneho mesta (Kajaani), jsem se vydal smerem do Rovaniemi. Puvodne jsem si myslel, ze mam pred sebou 200km. ale trochu jsem s eprepocital:-( Bohuzel to bylo 400.... Jak to bylo dal se dozvite v clanku Lapland.

Žádné komentáře: